Genel

Yakın Koruma Olabilmek İçin Ne Yapmalısınız?

yakin2 | Demir Yakın Koruma Federasyonu

Yakın koruma, belli bir ücret karşılığında silahlı veya silahsız olarak kurum veya kişileri yakından koruyan, oluşabilecek olası tehlikelere karşı önceden tedbir alan, yakın koruma sertifikası almış eğitimli kişilerdir. Yakın koruma olabilmek için gerekli eğitimleri alarak bazı şartları yerine getirmek gerekir. Bu konumda çalışan güvenlik personelinin öncelikli amacı, hizmet ettiği kişiye veya kuruma yönelik oluşabilecek her türlü tehdit ve tehlikeye karşı tedbir almak ve önlemeye çalışmaktır. Bununla da kalmayıp bilgi toplama, planlama ve elektronik destek sağlamak gibi caydırıcı, önleyici niteliklere sahip olmalılardır.

Yakın Koruma Nasıl Olunur?

Bir kişinin yakın koruma olabilmesi için yakın koruma eğitimlerini almak suretiyle, bazı şartları yerine getirebilmelidir. Özel sertifika almadan yakın koruma olmak söz konusu değildir. Deneyimli bir ekip tarafından alınan eğitim sonrası alınan sertifika ile yakın koruma olabilirsiniz. Bu iş için öncelikle 5188 sayılı kanun gereği sertifikanızı almalısınız. Yakın koruma olmak isteyen bir kişi, bu kurumların eğitim programlarına dahil olup belirli bir başarıya sahip olduktan sonra yakın koruma olabilme imkanı söz konusudur.

Eğer bir kişinin özel güvenlik sertifikası bulunmuyor ise, resmi olarak yakın koruma işini yapması söz konusu olmayacaktır. Yakın koruma olmak konusunda bir karar verenlerin, zorlu arazilerde, savaş ortamlarında ve gergin kalabalık ortamlarda sakin kalma yeteneklerinin olması önemlidir. Yakın koruma olmak ciddi anlamda bir fiziki yeterliliğe sahip olmayı gerektirmektedir. Bunun yanında kişinin belirli bir boy ve kiloya sahip olması gerekmektedir.

Ayrıca dövüş ve silah eğitimleri almak ve 5188 Sayılı Kanun kapsamında silah taşıma ruhsatına sahip bulunmak gerekmektedir.  VIP güvenlik sağlamak üzere çalışan personeller, silahlı özel güvenlik temel eğitim kursunu tamamlayarak özel güvenlik sertifikası almaya hak kazanmış, mesleki yeterliliğe sahip, sürekli eğitim felsefesi ile kendini geliştiren, deneyimli ve güçlü sezgileri ile gerekli önlemleri alabilecek nitelikteki personeller arasından titizlikle seçilir.

Yakın koruma adayı,  5188 Sayılı Kanun’a uygun özel güvenlik sertifikası alabilmek için devletin düzenlediği sınavlardan en az 70 puan almalı, silahlı (120 saat) ya da silahsız (90 saat) yakın koruma eğitimini başarıyla tamamlamalıdır. Yakın koruma eğitimi, yaya, elektronik ve araçlı koruma hizmetlerinin en iyi şekilde verilmesini sağlamaktan geçer. Bu eğitim kapsamında; ilkyardım eğitimi, terör eğitimi, patlayıcı madde eğitimi,  ileri sürüş teknikleri eğitimi, silah-tabanca bilgisi ve atış eğitimi verilmektedir. Yakın koruma adaylarına ileri atış teknikleri yaptırılarak başarı oranları ölçülmekte, %70 ve üzerinde başarı oranına sahip olan adaylar yeterlilik testinden geçerek yakın koruma olmaya hak kazanmaktadır.

Yakın Koruma Olma Şartları Nelerdir?

Yakın koruma olmanın genel şartlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İstenen fiziki yeterlilikleri karşılıyor olmak,
  •  Türkiye vatandaşı olmak,
  • Lise veya dengi kurumdan mezun olmak,
  • Herhangi bir suç kaydının bulunmuyor olması,
  • Katıldığı özel güvenlik sınavından başarı sağlamak